Hvad er svimmelhed et symptom på?

Alle kan blive svimle. Svimmelhed er resultatet af hjernen reaktion på de signaler den har fået. Svimmelhed er et symptom på at der er et problem i balancesystemet. Problemet opstår, når hjernen får nogle signaler, som ikke matcher virkeligheden. Balancesystemet består overordnet af fire forskellige dele:

  1. Øjnene
  2. Muskler, led og sener
  3. Det indre øre
  4. Hjernen

Øjnene

Dine øjne fortæller dig om dine omgivelser, og hvor du er i forhold til dem. Det giver blandt andet kroppen information om hvad der er op/ned, højre/venstre, lodret/vandret, om du eller omgivelserne bevæger dig og afstand. Hjernen kan bruge informationerne til at du kan forberede og lave dine bevægelser, så de passer til omgivelserne. Men informationerne bruges også som referenceramme, så du ved hvad der er lodret – og dermed kan holde balancen.

Muskler, led og sener

Muskler, led og sener sender signaler ind til hjernen om, hvor kroppens dele er i forhold til sig selv. Det kan måske lyde lidt kryptisk, men kan forklares ved et hurtigt eksperiment. Hvis du lukker øjnene lige nu i et par sekunder, så har du ret hurtig en fornemmelse af, om du sidder, ligger eller står – og det er signalerne fra muskler, led og sener, som fortæller hjernen det. Hjernen får hele tiden signaler om, hvilken position kroppens dele er i, om den bevæger sig og hvilket underlag den befinder sig på – fx når du går på et fortov eller ujævnt terræn i skoven.

Det indre øre

Det indre øre er et lille organ, som er på størrelse med en lillefingernegl. Vi har et i begge sider af hovedet omtrent bag ved trommehinden. Det indre øre sender signaler til hjernen om, hvor hovedet er i forhold til tyngdekraften, og hvilken retning det bevæger sig i. Signalerne bliver derfor sendt afsted, så snart du drejer, vipper eller nikker hovedet eller ved accelerationer som ved bilkørsel, karusseller og lignende.

Hjernen

Hjernen modtager hele tiden signaler fra synet, det indre øre samt muskler, led og sener. Det er hjernens opgave at vurdere, om signalerne fra de andre dele af balancesystemet stemmer overens med hinanden – altså om de fortæller det samme.

Hvis både dine øjne, det indre øre og muskler, led og sener fortæller dig, at du sidder bomstille og læser, så er der ingen reaktion fra hjernen.

Men det øjeblik at hjernen modtager forskellige signaler, som ikke stemmer overens med hinanden, så opstår der et problem – og dermed svimmelhed.

Det kan fx være dine øjne, som fortæller dig, at du sidder bomstille og læser – mens det indre øre fortæller, at du bevæger dig hastigt fremad. Og samtidig fortæller sanserne fra muskler, led og sener i kroppen, at du bevæger dig.

Du kender det nok som køresyge.

Dine øjne bruger bogen til at læse (og bogen holder du helt stille). Din stillingssans i muskler, led og sener fortæller hjernen, at du bevæger dig fremad gennem vibrationer. Og dit indre øre er i fuld omdrejninger med at fortælle, at din krop bevæger sig fremad.

For nogle ender dette problem med køresyge. Og her hjælper det oftest at sætte sig om på forsædet, fordi synet her kan bringe balance i systemet ved at fortælle, at du bevæger dig fremad – og problemer bliver mindre (så hjernen får signaler der passer sammen).

Svimmelhed opstår på præcis samme måde som køresygen

Hjernen modtaget et signal fra et af områderne i balancesystemet, som ikke svarer med det, de andre fortæller. Og det er det, som gør dig svimmel.

Det kunne eksempelvis være ved øresten, hvor en krystal i det indre øre skaber ekstra signaler til hjernen om, at du bevæger dig (selvom du er stoppet med at bevæge dig) – og dette er med til at skabe en kraftig og pludselig svimmelhed fordi det de ekstra signaler ikke stemmer overens med resten af balancesystemet.

Svimmelhed er derfor ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på, at der er et problem i balancesystemet.

Problemer i det indre øre, som giver svimmelhed

Indre øre-relateret svimmelhed er en af de hyppigste årsager til svimmelhed. Du har sandsynligvis aldrig tænkt over hvad det indre øre er, fordi du ikke har haft en grund til det (før nu). Men det indre øre spiller en vigtig rolle i dit balancesystem. Det er det indre øre, som er medvirkende til, at du kan bevæge dig frit og ubesværet holde balancen. Det er i konstant samarbejde med hjernen, og uden det, ville simple ting som at gå, stå og dreje hovedet være en udfordring for balancen. Og det er lige præcis nogle af de bevægelser, som giver svimmelhed, når problemerne i balancesystemet kommer fra det indre øre.

Når problemet i balancesystemet kommer fra det indre øre, så betyder det, at der enten kommer flere eller færre signaler i forhold til det indre øre på den anden side. Når hjernen modtager flere eller færre signaler fra det indre øre i den ene side, så betyder det i praktisk, at hjernen tror du bevæger dig – også selvom du ikke gør det. Og det er dét, som skaber problemet og svimmelheden.

Indre øre-relateret svimmelhed opstår altså fordi der er en ubalance mellem henholdsvis det indre øre på højre og venstre side af hovedet. Problemer bliver typisk større (eller kommer mere til udtryk), når du bevæger dig fordi det er her, at signalerne fra det indre øre bliver skruet op og ned.

Symptomer på at svimmelheden kommer fra et problem i det indre øre

Forskning viser at indre øre-relateret svimmelhed blandt andet kan komme til udtryk ved:

Svimmelhed, når du fx kigger op, laver hurtige hovedbevægelser, drejer rundt om dig selv, går, vender dig i sengen, rejser dig fra stol, lægger dig ned i sengen eller skal op fra den.

Nedsat balance fx vaklende og dinglende gang, hvor andre måske kunne tro at du var fuld (selvom du ikke er det), og behov for lige at få støtte fra omgivelserne, så du kan få svimmelheden til at falde til ro.

Nakkesmerter og hovedpine som sekundære følger på grund af svimmelhed og ubalance.

Fysisk inaktivitet.

Øget faldrisiko – op til 12 gange øges risiko for at falde.

En-bloc bevægelser, hvor du undgår at bevæge nakken og hovedet, men i stedet vender hele kroppen som en helhed.

Angst for at bevæge sig på grund af det fysiske ubehag.

Træthed fordi kroppen bruger energi på at holde balancen (også selvom du ikke tænker over det).

Find ud af hvad din svimmelhed er et symptom på:

Øresten

Ved øresten skyldes problemet i balancesystemet, at små saltkrystaller er endt et sted, hvor de ikke hører hjemme i det indre øre. Krystallen medfører, at der bliver sendt flere signaler fra det indre øre, hvor krystallen er, så hjernen tror at du bevæger dig (selvom du ikke gør det) – og det giver en pludselig svimmelhed.

Virus på balancenerven

Ved virus på balancenerven er det nerveforbindelsen mellem det indre øre og hjernen, som er problemet. Nerveforbindelsens evne til at sende signaler ind til hjernen bliver midlertidigt forringet, og dermed opstår pludselig svimmelhed og ubalance.

Menieres

Ved Meniéres skyldes problemet en væskeophobning i det indre øre. Væsken medfører, at indre øre sender flere signaler afsted mod hjernen – uanset om du bevæger eller ej – og det giver en periodevis, pludselig svimmelhed, som kan vare mellem 20 minutter til flere timer. Svimmelhedsanfaldene er også karakteriseret ved, at du har nedsat hørelse undervejs og efterfølgende.

Migræne svimmelhed

Vestibulær migræne betyder svimmelhed med hovedpine. Ved migræne svimmelhed er problemet, at hjernen fejlfortolker de signaler, som kommer fra balancesystemet – og dermed opstår problemet og svimmelheden. Årsagen til svimmelheden er multifaktoriel, hvilket betyder, at der kan være flere årsager til at svimmelheden opstod. Og det kan selvfølgelig gøre, at det kan være svært at finde den udløsende årsag. Dette medfører en svimmelhed, som ofte kommer i klynger, og det kan være svært at finde den udløsende årsag. Svimmelheden varer typisk mellem 1-10 timer ad gangen, og ofte vil der være en udtalt træthed/udmattelse efterfølgende. Selvom det hedder migræne svimmelhed, så kan du også have svimmelheden uden at du har hovedpine samtidigt.

Svimmelhed hos ældre

Svimmelhed hos ældre kan være en kompliceret størrelse, da sygdomme og medicinering ofte stiger i takt med at vi bliver ældre. Begge dele kan i sig selv give problemer i balancesystemet, som medfører svimmelhed. En anden ting som også ændrer sig (og ofte bliver overset), er de aldersrelaterede forandringer som sker i det indre øre. Ligesom hud, hår, muskler og led ændrer sig med alderen, så sker dette også i det indre øre. Det kan give det problem, at der bliver sendt færre signaler ind til hjernen, end der er behov for, hvilket leder til svimmelhed, balancebesvær og øget faldrisiko. Forskning viser, at 31% af de ældre som faldt og brækkede hoften, havde et problem på det indre øre i samme side, som den brækkede hofte.

Svimmelhed efter blodprop i lillehjernen

Lillehjernen har den funktion, at den koordinerer og kontrollerer vores bevægelser ved hele tiden at overvåge og regulere muskelaktiviteten i kroppen. Derudover modtager en del af lillehjernen signaler næsten direkte fra det indre øre. Signalerne bruger lillehjernen til at kontrollere vores evne til at holde øjnene stabile, når vi bevæger os. Efter en blodprop i lillehjernen, vil en del af lillehjernens funktion gå bort. Det betyder, at lillehjernen ikke længere kan regulere og justere signalerne fra det indre øre, som den kunne før. Svimmelhed efter blodpropper i hjernen kan derfor skyldes, at lillehjernen ikke længere kan hjælpe med at holde øjnene stabile, når vi bevæger vores hoved. Hvert fald ikke som tidligere – og det kan give svimmelhed.

Svimmelhed efter hjernerystelse

Svimmelhed efter hjernerystelse kan medføre flere problemer i balancesystemet. Først og fremmest kan hjernens tærskel for aktivitet være nedsat på flere parametre, så du kan blive når du bruger kroppen eller hovedet for meget. Derudover kan du ved slaget også have påvirket både det indre øre og nakken, som kan give yderligere problemer i balancesystemet.

Corona svimmelhed

Corona kan give svimmelhed på flere måder. En af dem er at kroppens eget helingssystem, inflammation, går i gang med at hjælpe dig mod sygdommen. En konsekvens eller bivirkning af dette er dog, at inflammationen kan påvirke det indre øre. Dette kan resultere i svimmelhed, da det indre øre nu sender flere eller færre signaler afsted til hjernen.

PPPD (funktionel svimmelhed)

PPPD eller funktionel svimmelhed er resultatet af længerevarende svimmelhed, hvor kroppen ikke har kompenseret tilstrækkeligt for det oprindelige problem. Det oprindelige problem har ofte ophav i det indre øre fx øresten, virus på balancenerven eller andre. Den manglende kompensering af det oprindelige problem medfører, at kroppen ikke længere stoler på de signaler, som kommer fra det indre øre – og herved tillægger kroppen siganlerne fra de andre systemer i balancesystemet større værdi. Dette resulterer ofte i en overbelastning og træthed af signalerne fra øjnene, hvorfor funktionel svimmelhed ofte bliver forværret når synet bliver overstimuleret, når der sker mange ting fx når du handler ind i supermarkeder, ser film og lignende.

Andre problemer i balancesystemet, der kan give svimmelhed

Nakkesvimmelhed

Ved nakkesvimmelhed er kommunikationen mellem hjernen og nakken ændret. Det betyder, at hjernen har svært ved at finde ud af hvor nakken er i forhold til nakkens reelle position. Et eksempel kunne være, at du lukkede øjnene og forsøger at have dit hoved i en neutral stilling med næsen ligefrem. Ved nakkesvimmelhed ville du føle, at du var i en neutral stilling, men reelt ville din nakke være drejet, så næsen peger mere mod den ene side frem for ligeud. Denne miskommunikation sker oftest på baggrund af akutte skader fx hjernerystelse, piskesmæld og lignende traumer eller ved længerevarende smerter i nakken. Nakkesvimmelhed er ofte forbundet med smerter i nakken med eller uden hovedpine.

Du kan læse mere om nakke svimmelhed, symptomer, årsager og behandlingen lige her

Alt for mange med svimmelhed får at vide, at de må lære at leve med den – at det er alderen, eller at der ikke findes en forklaring

Det kan være frustrerende at stå uden svar og leve en hverdag præget af svimmelhed og ubehag. Svimmelhed er et komplekst symptom, men mange af de problemer der forårsager det kan heldigvis behandles effektivt med den rette diagnose og behandling.

Hvis du oplever vedvarende svimmelhed eller føler dig usikker, om hvorfor du er svimmel, så er det vigtigt at søge professionel hjælp. En hurtig undersøgelse kan gøre en stor forskel og hjælpe dig tilbage til en hverdag uden svimmelhed med en simpel og lavpraktisk løsning.

Desværre bliver 2/3 af unormale øjenbevægelser, som kan afsløre problemer i det indre øre, ofte overset under traditionelle undersøgelser. Når de unormale øjenbevægelser ikke opdages, risikerer du at få stillet en forkert diagnose – og dermed heller ikke den rette behandling. Jeg har derfor investeret i specialiseret udstyr, der gør det muligt at se dine øjenbevægelser, når du ikke selv kan se noget. Det giver os muligheden for at fange de skjulte tegn på svimmelhed, som ofte bliver overset, og sikrer dig en præcis diagnose og behandlingsplan.

Du er altid velkommen til at kontakt mig med henblik på en afklarende samtale.

Du kan kontakte mig her