McKenzie øvelser stammer fra 50’erne, hvor Robin McKenzie skulle behandle en mand med rygproblemer i nederste del af lænden. Ved et uheld efterlod McKenzie sin klient, mens han lå på briksen i en bagoverbøjet stilling med ryggen. Da McKenzie kom tilbage til klienten, havde han (overraskende) fået det bedre. Det skabte grundlaget for den forskning, som McKenzie metoden er bygget på. Efterfølgende er McKenzie øvelser og undersøgelse blevet en fast del af behandling ved lændesmerter, når du er til fysioterapeut.

Hvad er McKenzie øvelser?

McKenzie-metoden er i bund og grund en struktureret undersøgelse af ryggen. I undersøgelsen af ryggen forsøger man at finde en (eller flere) retninger af bevægelser, som mindsker dine symptomer. I mange tilfælde er det muligt at finde en bevægelsesretning, som føles godt for personen med rygsmerter. Metoden kan bruges til hele ryggen – både ved hold i ryggen, lændesmerter, smerter i nakken og midt på ryggen. Formålet med McKenzie øvelser er at give personen med rygsmerter kontrol over sine smerter, således at man kan kontrollere og håndtere smerterne ved simple øvelser. Øvelserne gør altså patienter i stand til at behandle sine egne smerter i ryggen.

Alle rygsmerter er forskellige. Derfor er det også forskelligt fra person til person, hvilke øvelser der kan sænke smerterne, så bevægeligheden kommer tilbage. Nogle patienter oplever at deres rygsmerter bedres, når de skal rette ryggen bagud. Andre kan hav gavn af at bøje ryggen, så hænderne kommer ned mod fødderne og gulvet. Det er derfor forskelligt, hvilke retninger man skal lave i sine øvelser for at opnå bedring i rygsmerter og bevægelighed.

Akutte smerter

Forskning har vist, at McKenzie øvelser til lænden har en god effekt på akutte smerter i ryggen – både i forhold til rygsmerter og bevægelighed. Man kan derfor godt træne rygsmerter væk ved at bruge McKenzie øvelserne til lændesmerter.

Eksempler på McKenzie øvelser

Rette ryggen mckenzie

Sådan laver du øvelsen:

  • Lig med maven på gulvet og strakte ben.
  • Lad overkroppen hvile på underarm og albuerne. Hænderne placeres under skuldrene.
  • Stræk armene, mens du holder hoften i gulvet.
  • Hold stillingen og lad din ryg hvile her i op til et minut.

Sådan laver du øvelsen:

  • Lig med ryggen op gulvet og let bøjede knæ.
  • Brug armene til at tage fat i benene ved dine knæ.
  • Træk knæene til dig med armene, så du får en foroverbøjet stilling i din ryg.
  • Træk benene frem til overkroppen og tilbage igen, så du mærker et stræk i lænderyggen, når du laver øvelsen.

Når du laver øvelser må du gerne mærke, øvelserne prikker til dine rygsmerter. Dine symptomer skal dog falde til ro igen inden for 30-60 minutter efterfølgende. I McKenzie-metoden anbefales det, at man laver øvelserne mange gange dagligt.

Kan man træne med ondt i lænden?

Du må gerne træne, når du har ondt i lænden. I McKenzie metoden har man tidligere anvist til at øvelserne skal udføres efter et fast program eller regime. Forskningen inden for smerter i ryggen og lændesmerter har dog ændret sig gevaldigt siden 1950’erne. Man er derfor gået fra at lave øvelserne på en bestemt måde og antal gange i løbet af dage til, at mulighederne for behandling og øvelser er blevet meget mere nuanceret. Vi ved nu, at du i mange tilfælde må gøre alt det du kan med ryggen. Øvelser til lændesmerter kan være i en bestemt retning (fx foroverbøjning eller rette ryggen bagover) med henblik på at sænke smerterne – især som afbræk fra den siddende stilling. Men øvelserne skal bruges i en kontekst, hvor du fastholder din normale hverdag og træning så godt som du kan. Generelt set bør du bevæge ryggen i alle de retninger som du kan (hvor du ikke bider tænderne sammen af smerter). Har du prøvet McKenzie-øvelser til lænden uden effekt? Så kan du prøve to øvelser for lænden, som de fleste har gavn af.

Har du brug for professionel og personlig behandling af dine lændesmerter? Så læs mere om behandling af lændesmerter på klinikken.